Blog en nieuws

Niels Schouten

sr. Industrial Engineer / Director

Vijf ontwerp-valstrikken en hoe ze te ontwijken.

Tijdens de boeiende reis van productontwerp zijn fouten onvermijdelijk. Laten we samen een kijkje nemen naar de vijf meest voorkomende valstrikken die ontwerpers tegenkomen en ontdekken hoe we deze kunnen ontwijken.

  1. Blindstaren op het probleem.
    In onze zoektocht naar de perfecte oplossing, is het verleidelijk om te verdwalen in het doolhof van problemen. We moeten echter erkennen dat ware innovatie vaak buiten de kaders van het initiële probleem ligt. Laten we niet vergeten breder te denken, creatief te zijn en mogelijkheden te verkennen die verder gaan dan de initiële probleemdefinitie.
  2. Niet alle stakeholders in overweging nemen.
    Een ontwerpproces zonder de stem van alle belanghebbenden is als een symfonie met ontbrekende instrumenten. Het is essentieel om feedback te verzamelen van diverse perspectieven, zoals bijvoorbeeld eindgebruikers, marketeers en klanten. Door alle stakeholders te betrekken, creëren we niet alleen een beter ontwerp maar ook een breder draagvlak.
  3. Technische haalbaarheid niet meenemen.
    Een schitterend ontwerp kan snel in duigen vallen als het niet uitvoerbaar is. Het combineren van esthetiek met het technische is cruciaal. Haalbaarheidsstudies en constante communicatie zorgen ervoor dat het ontwerp niet alleen visueel aantrekkelijk is maar ook praktisch uitvoerbaar binnen de technologische grenzen.
  4. Het schaap met 1000 poten.
    Het streven naar perfectie kan leiden tot een monster van een ontwerp, overladen met functies die het oorspronkelijke doel van het product overstemmen. Less is vaak more. Laten we focussen op de essentie, de kernfunctionaliteiten die het product onderscheiden. Dit resulteert in een eenvoudig, effectief ontwerp dat niet alleen indruk maakt maar ook gebruiksvriendelijk is.
  5. Jezelf blijven uitdagen.
    Comfort is de stille vijand van innovatie. In de loop van het ontwerpproces is het van vitaal belang om jezelf voortdurend uit te dagen. Stel kritische vragen, daag aannames uit en wees niet bang om nieuwe benaderingen te verkennen. Alleen door voortdurend te leren, kunnen we evolueren en op de hoogte blijven van de steeds veranderende ontwerplandschappen.

De dans van productontwerp is een complexe choreografie waarin we elegantie en doelmatigheid moeten balanceren. Door bewust te zijn van deze valstrikken en proactief met ze om te gaan, kunnen we een ontwerpproces creëren dat niet alleen succesvol is, maar ook veerkrachtig en vernieuwend. Laten we samen de dansvloer betreden en verrassen met onze creativiteit.

Een korte samenvatting: aluminium.

Alle ins en outs over ons favoriete materiaal.

Niels Schouten

sr. Industrial Engineer / Director

Onze top 5 boeken voor ontwerpers.

De must reads op het gebied van Industrieel Product Ontwerpen.

Niels Schouten

sr. Industrial Engineer / Director

Excelleer je spreadsheet.

De eerste opdracht van iedere Fabriquer.

Willemijn van Paassen

Technisch Tekenaar (Junior)

Kijk verder

Draai je telefoon een kwartslag, dan ziet onze site er een stuk beter uit!