Modulair ontwerpen in de praktijk.
Een veel gebruikt techniek voor het ontwerpen van een product of een productlijn is modulair ontwerpen. Eerder schreven we al wat modulair ontwerpen precies inhoudt. Deze techniek is vaak bij complexere producten voor zowel de klant als de producent aantrekkelijk. In deze blog legt Senior Engineer Mike je uit hoe wij modulair ontwerpen in de praktijk!
De voordelen
Voordeel van het opsplitsen in modules is dat het de productie van een complex systeem vereenvoudigt. Een product krijgt subassemblages waartussen de interactie beperkt is. Hierdoor kan er bijvoorbeeld door meerdere mensen aan verschillende subassemblages tegelijk gewerkt worden. Naast dat dit de ontwerptijd kan verkorten heeft het ook als groot voordeel dat een defect product niet direct de prullenbak in hoeft. Door je ontwerp modulair op te bouwen is het alleen nodig het defecte deel van het product te vervangen. Deze defecte module zou mogelijk ook nog gerepareerd kunnen worden en zo weer terug in de roulatie terechtkomen.
Dit maakt het aantrekkelijk voor zowel de producent als voor de dealer en/of consument. Er zijn dus kortere ontwerptijden, lagere kosten, flexibiliteit in modules en er is maar beperkte voorraad nodig omdat niet elk onderdeel een even lange levensduur heeft.
Modulair ontwerpen in een productlijn
Het samenstellen van een productlijn kan ook op een modulaire wijze benaderd worden. Door te zorgen dat de producten een klantenbinding geven bijvoorbeeld. Wanneer de producten van één merk op een nette en makkelijke manier aan elkaar te koppelen zijn zal je klant sneller geneigd zijn om na product A ook product B te kopen. Indien mogelijk zou het natuurlijk helemaal mooi zijn als je de modules ook weer kunt hergebruiken in andere producten. Dit verlaagt de diversiteit aan onderdelen en dit zal dan weer de logistieke afdeling blij stemmen.
Flexibiliteit vs. functionaliteit
Uiteraard zitten er aan iedere methode ook nadelen en zo heeft modulair ontwerpen dit ook. Het gevaar van deze techniek is het maken van een duizendpoot. Om zo flexibiel mogelijk te zijn en de module in meerdere situaties inzetbaar te maken. Dit kan niet alleen vertragend werken op het ontwerpproces, maar het kan ook onderdelen onnodig zwaar of complex maken. Hierdoor moet er altijd een goede afweging gemaakt worden. Ontwerpen is zoeken naar de balans tussen de flexibiliteit van een product en of het niet te complex en duur wordt voor de toepassing.
Bij Fabrique Invent zijn we zeer gericht op het modulair ontwerpen. We hebben een groot aantal terugkerende klanten die vaak na het eerste product een vervolgproduct willen. Vaak moeten deze producten koppelbaar zijn of moeten er onderdelen hergebruikt worden. Oftewel het creëren van 'legosteentjes'.
Daarnaast streven we ernaar de modules zo te ontwerpen dat alle subassemblages in de fabriek al geassembleerd kunnen worden. Daardoor wordt op locatie de assemblagetijd en de mankracht minimaal. Maar ook beïnvloedt dit de complexiteit van het werk in het veld, omdat de moeilijke handelingen al in de fabriek gedaan zijn door mensen die kennis hebben van het product. Dit zorgt ervoor dat dealers en consumenten die van onze klanten producten kopen weinig kosten hebben voor het plaatsen van onze producten.
Mike is Senior Industrial Engineer bij Fabrique Invent.
Een korte samenvatting: modulair ontwerpen.
Modulair ontwerpen. Wat wordt daar nou precies mee bedoelt?
Patenten 101.
Wanneer en hoe vraag je een patent aan voor je product?
Testen, testen, en testen!
Het belang van je ontwerpen valideren en hoe wij dit aanpakken.